Vores dygtige og erfarne korrekturlæsere får de sidste stavefejl af vejen, så kommaerne finder deres rette plads, og dit manuskript kommer til at stå skarpt. De er passionerede sprognørder med skarpe øjne og god forståelse for formidling.
1. korrektur læses altid på manuskriptet, inden din bog layoutes. Vi læser såkaldt grammatisk korrektur på dit manuskript, hvor vi retter stavefejl, slåfejl, kommafejl og grammatiske fejl samt spotter for eksempel inkonsekvent brug af navne og stednavne. Da der ofte er meget at rette til at starte med, vil vi ikke altid fange alle fejl – vi tager forbehold for, at vi ikke får rettet op til ti procent af fejlene.
Vil du sikre dig, at de fejl, som eventuelt ikke blev rettet i første omgang, bliver spottet, anbefaler vi en slutkorrektur. Den bliver læst, efter bogen er sat op til tryk, da vi dermed samtidig kan holde øje med, om selve opsætningen har givet anledning til fejl, for eksempel forkerte orddelinger ved linjeskift. Det er dog vigtigt at påpege, at vi ikke kan garantere en 100 procent fejlfri bog, og at man i bogbranchen opererer med, at det er acceptabelt, at der er et par fejl pr. 20 sider i en bog.
Uanset om du kun vælger en 1. korrektur af dit manuskript, eller om du også ønsker en slutkorrektur, anbefaler vi, at du – inden vi går i gang – gør så meget, du selv kan for at minimere fejlene i dit manuskript. Skriveforlaget har udarbejdet en korrekturguide til forfattere, hvor du kan få hjælp til at spotte de klassiske grammatiske og sprogmæssige fejl, som mange begår. Hvis du udgiver din bog hos os, kan du rekvirere guiden gratis ved at skrive til os på info@skriveforlaget.dk.
Sprogligt og grammatisk sjusk kan nemt få en potentiel læser til at lægge bogen fra sig, og det sender ofte et uprofessionelt signal, når kommaerne er sat, som vinden blæser. Stavefejl kan i værste fald gøre teksten decideret uforståelig. Derfor er det enormt vigtigt, at dit manuskript er så fejlfrit som muligt, når det bliver udgivet.
God korrektur kan endda nogle gange redde liv! Se bare på dette sætningseksempel:
”Hænges ej benådes.”
Uden kommaer er der budt op til fri fortolkning. For hvad betyder den sætning egentlig? Placeringen af et komma kan ganske ændre skæbnen for den person, som budskabet er skrevet om. Står der ”Hænges ej, benådes”, kan den dødsdømte ånde lettet op, da han jo så ikke skal hænges, men derimod benådes. Men sættes kommaet bare et ord anderledes, er den dødsdømte ilde stedt: ”Hænges, ej benådes.”
Så ja, korrekt satte kommaer er vigtige – det kan gælde liv eller død.
Information
Links
Åbningstider