Det kræver en del af lave PR for din bog. Men det er også et vigtigt arbejde, der får din bog bredere ud. Læs her 6 grunde til at lave PR som en del af din bogudgivelse.
Mange forfattere tænker på en pressemeddelelse, når de skal kommunikere om deres bog. Pressemeddelelsen er dog i høj grad til kulturjournalister og anmeldere. Men du kan tænke meget bredere – du kan nemlig tænke i ”den gode historie” i din bog, og den kan du sende til mange medier. Rigtig mange. Hvis du går nysgerrigt til værks, så se hvor mange temaer, der ligger i bogen som for eksempel ensomhed, familierelationer, afhængighed eller barnløshed. Og det gælder både for fagbøger, romaner og børnebøger.
Omtale i medierne giver læsere mulighed for at høre om din bog. Samtidig har du selv mulighed for at sprede omtalen på for eksempel sociale medier og din hjemmeside. PR har større betydning, end du måske lige tror og kan være et parameter for boghandlere, bogbloggere og andre, du gerne vil nå ud til. I modsætning til markedsføring som for eksempel reklamer, så er der typisk høj troværdighed forbundet med medieomtale.
Det er langt fra alle forfattere, der kommer i medierne, og det forudsætter, at man har noget spændende på hjerte for at komme igennem nåleøjet. Du vil opleve, at der kan være en del anerkendelse i at have været i medierne. Når du har fået medieomtale, så kan du bruge det til at åbne nye døre som for eksempel til at holde et foredrag eller deltage i et event. Flere forfattere oplever også, at når de først har været i ét medie, så kan det blive nemmere med det næste.
Når du giver interview, bliver du nødt til at formulere klart, hvad du mener om de temaer, der er i din bog. Du har sikkert brugt mindst et år på at skrive bogen. Nu skal du koge ned, hvad du vil sige om det eller de emner, der er i fokus. I mødet med journalisten og dine læsere bliver du skarpere på din bog, og det vil have positiv betydning for din position som forfatter.
Når din bog bliver omtalt, vil det sprede sig på sociale medier og fra mund til mund. Der er ikke noget bedre købselement end at få en anbefaling fra en god ven, eller en som man følger på sociale medier. Sørg for at en masse forskellige bogbloggere til at anmelde din bog. De vil lægge vægt på hver deres passager/temaer i bogen, som vil appellere til forskellige typer af læsere.
Når du giver interview og får omtalt din bog, så er det en del af din branding. Læserne får et indtryk af, hvilken forfatter du er. Mange forfattere ønsker, at bogen skal tale for sig selv, men man kan ikke komme udenom, at dit brand har betydning for bog og salg. Det er ikke altid, at omtale leder direkte til salg, men branding er én af mange indsatser for at skabe det forfatterskab, du drømmer om.
Jeg håber, at du kan bruge ovenstående seks grunde i dit arbejde med PR for din bog – eller at det i hvert fald kan sætte nogle tanker i gang, når du skal overveje, hvordan du griber PR-indsatsen an. Hvis du er interesseret i at høre mere, så udbyder jeg online kurser i PR og markedsføring af din bog – find et udvalg af dem i Uniteandwrites shop under ’Forfatterservices’ eller på min hjemmeside www.historieagenten.dk
Skrevet af gæsteforfatter Anne Zenon
Om forfatteren
Anne Zenon (f.1974) er cand.com, forfatter og ejer af PR-bureauet Historieagenten (www.historieagenten.dk), hvor hun hjælper forfattere med at finde den gode historie, der skaber opmærksomhed på bog og forfatterskab.
Du kan måske også være interesseret i at læse artiklen Sådan bruger du sociale medier – som forfatter
Om Edison