… man vil gerne udnytte tiden,

men den bliver væk hele tiden

hvor bliver den af

har den nogen sinde været der …

 

Sådan skriver Benny Andersen i sit digt Tiden. Intentionerne kan være gode, når man planlægger sin tid, men at få tiden til at række kan være særdeles svært. Mange ville ønske, at der var flere timer i døgnet – især som forfatter. For de 24 timer, vi har, synes aldrig at slå til. I skriveprocessen kan tiden synes både at gå med syvmileskridt, når kreativiteten blomstrer, og den kan snegle sig afsted, når muren mødes. Hvis dit projekt ikke skal ende med at strække sig over adskillige år, kan det derfor være en god idé at overveje, hvordan du som forfatter bedst udnytter din tid.

Lav en plan for din skrivetid

Der er mange ting at tage højde for, når du skal tilrettelægge din skrivetid: Blandt andet hvor langt du er i projektet, hvad dine ambitioner er, og hvordan dit liv ved siden af skriveriet ser ud. Men lige meget hvad dine intentioner for skriveprojektet er, er det en god idé at lave en plan – om ikke andet så for at få styr på dine egne tanker om dit projekt. Du behøver ikke sætte sidetal på dit projekt eller at lave en disposition, hvis det ikke er den måde, du arbejder bedst på, men prøv at lave et skema over, hvornår du vil skrive. Alt efter hvornår du ønsker at være færdig med dit projekt, kan du lægge faste skrivedage ind i din kalender. For eksempel kan du sætte dig for at skrive hver torsdag aften. Det betyder ikke, at du ikke må skrive andre dage, men prøv så vidt muligt altid at holde fast i de dage, hvor du har planlagt at skrive.

Alle forfattere er forskellige, og ikke alle bryder sig om tidsplaner, men i redigeringsprocessen, som kan være svær at komme igennem, kan det virkelig være en god idé at sætte en deadline, så du presser dig selv til at blive færdig. Sæt eventuelt et mål for, hvor mange sider du vil nå at gennemgå hver dag. Du kan også lave en aftale med din familie eller dine venner om, at på en given dato skal du være færdig med din bog. De kan så hjælpe med at holde dig til ilden. Du kan også sætte en dato for, hvornår du vil begynde at sende din bog til forlag.

Det gode ved tidsplaner og faste skrivetider er, at du får presset dig selv, og du får vist over for dig selv og andre, at du tager dit projekt seriøst.

 

Skriv når du har chancen

Alle forfattere er forskellige, men én ting kan mange blive enige om, og det er, at inspirationen aldrig bare kommer af sig selv, og at en bog ikke bliver til under en eller anden form for åndelig åbenbaring, hvor bogen næsten skriver sig selv. Det at være forfatter er hårdt arbejde, som kræver en reel indsats. Mange forfattere har deres ritualer, når de skal skrive. Nogle forfattere sætter dagligt tid af til at skrive, som var det et almindeligt 8-16 job, mens andre skriver, når de har lyst og tid. Forfatteren Jo Nesbø kan for eksempel godt lide at skrive, når han alligevel ikke kan foretage sig andet. For eksempel når han venter på et fly i lufthavnen eller rejser et par timer i tog. På den måde føler han, at han udnytter sin tid optimalt. Hvis du ikke har økonomien til at arbejde fuld tid som forfatter, kan du lade dig inspirere af Jo Nesbøs tilgang. Så i stedet for at lytte til musik eller tjekke de sociale medier på vej til arbejdet, så brug tiden på at arbejde på dit projekt. Du behøver ikke nødvendigvis at bruge tiden på at skrive – du kan også gennemtænke plots eller finde inspiration til fremtidige projekter. Forfatteren Alice Munro, som modtog Nobelprisen i litteratur i 2013, kreerer næsten altid sine historier i hovedet, før hun skriver dem ned. På den måde arbejder hun med historierne, hver gang hun har lidt tid til overs.

 

Inspirationen kommer

De fleste mennesker har prøvet at møde muren, især når kreativiteten skal udfoldes. For at bryde muren og komme ind i flowet igen er det vigtigt at holde fast i projektet og ikke at give op. Det går ikke bare at vente på, at inspirationen skal komme tilbage, mener forfatter og kunstner Iben Mondrup. Det handler i stedet om at skrive sig til inspirationen. Ifølge hende er det hæsligt at skulle skrive, når der ingen inspiration er, men hun mener, at den altid kommer, hvis du aktivt arbejder dig igennem muren. Det kan virke tillokkende at droppe dine faste skrivetidspunkter, når inspirationen mangler, men prøv at hold fast i dem – også selvom det virker uoverskueligt. Log af internettet, så du ikke bliver fristet til at tjekke Facebook, Instagram eller TikTok, og hvis din skriveblokering ikke synes at ville løsne grebet, så prøv at sætte dig et sted, hvor du ikke plejer at skrive. Tag for eksempel på biblioteket eller på en café. Der kan være masser af inspiration at hente ved at se på andre mennesker og deres liv. Forfatter Hassan Preisler finder altid et offentligt sted at skrive, da det hjælper ham til at koncentrere sig. For ham er det at skrive en performance, hvor han får energi af at se ud som om, han laver noget. De nysgerrige blikke fra andre mennesker presser ham til at være produktiv. Hvis du hellere vil have fred og ro, så kan en gåtur i naturen måske klare tankerne og få inspirationen til at vende tilbage.

 

Tænk ikke på slutningen

Det kan virke som et bjerg, der skal bestiges, når du som forfatter begynder på et nyt projekt, især hvis du kun skriver i fritiden. Forfatteren John Steinbeck, som har skrevet blandt andet Vredens druer og Mus og mænd, har engang sagt: ”Læg idéen om at du nogensinde bliver færdig fra dig. Hold ikke styr på de 400 sider, og skriv bare én side hver dag, det hjælper. Når bogen så bliver færdigt, er du altid overrasket.” Én side om dagen virker da meget overskueligt! Nogle dage vil det være en kamp at få skrevet bare den ene side, og andre dage vil du få skrevet adskilligt flere. Det er nok ikke alle siderne, som ender med at komme med i den færdige bog, men arbejdet er aldrig spildt, når du skriver. Den eneste måde at blive en bedre forfatter er nemlig ved at skrive og at blive ved med at skrive.

 

Det at være forfatter er hårdt arbejde, for du er nødt til at presse dig selv for at komme i mål med dine projekter. Der vil være dage og perioder, hvor du hader dit projekt og mest af alt har lyst til at give op, men giv det en chance til og hav tiltro til dig selv og din idé. Arbejd dig igennem muren og mærk rusen ved at være nået ud på den anden side. Vi er alle forskellige, og kun du ved, hvordan du arbejder bedst, men hvis du sidder fast i et projekt, så brug nogle af rådene i denne artikel til at lave om på din måde at arbejde på. Selvom tiden synes at flyve afsted så husk, at vi alle er herre over vores egen tid. Kun du kan sørge for, at dit projekt bliver færdigt. Tag dig selv og dit projekt seriøst og kom ud over stepperne.

Skrevet af Camilla Legaard Jacobsen

Du kan måske også være interesseret i at læse artiklen Sådan overkommer du din skriveblokering, del 1

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *