Uden en læser er bogen ingenting. Det er læseren, som forvandler det skrevne ord til nye verdener, som skal udforskes, drager der skal bekæmpes, og kærlighed der skal udleves. Det er derfor vigtigt altid at have læserne i tankerne, når du skriver en bog.
Sproget er det vigtigste
Sproget er det vigtigste, når det kommer til at skrive en god bog. En forfatter kan have udtænkt det mest nervevridende og fuldendte plot, men hvis sproget ikke flyder, og det er svært at læse, er det gode plot stort set ligegyldigt. For at blive dygtig til at skrive, er det vigtigt at have et stort ordforråd. Især i beskrivelser af omgivelser eller personer er det en gave at have flere forskellige tillægsord at vælge imellem, så beskrivelserne bliver så levende og præcise som muligt. Et stort ordforråd opnås ved at læse en masse – både aviser, bøger, hjemmesider og alt andet, som indeholder tekst. Vær nysgerrig på sproget. Slå ord op og bliv inspireret af andre forfatteres måder at formulere sig på. Prøv for eksempel at kigge på dine yndlingsbøger – lægger du aktivt mærke til sproget, eller har du aldrig skænket det en tanke? Begge dele kan faktisk være en fordel.
Når sproget blomstrer
Som læser kan det være fantastisk at læse en bog, hvor sproget blomstrer, og man bider mærke i ord og fraser. Når citater fra bøger bliver forevig-gjort, er det fordi, både indhold og sprog spiller sammen. Se for eksempel på dette citat fra Anne Franks dagbog:
”Hvor vidunderligt det er, at ingen skal vente et enkelt øjeblik på at begynde at forbedre verden.”
Citatet er enkelt, og sproget et enkelt, men sammen er det meget kraftfuldt.
Et citat, hvor sproget er mere udfordrende, er fra Charles Dickens’ klassiker En fortælling om to byer:
”Det var den bedste tid, det var den værste tid, det var visdommens tid, dumhedens tid, det var epokens tro, det var epokens skepsis, det var sæsonen af lys, det var sæsonen af mørke, det var foråret af håb, det var vinterens fortvivlelse…”
Charles Dickens levede i en anden tid, hvor sproget selvfølgelig var anderledes, men han bruger også nogle teknikker til at skabe dette citat. Han sætter to følelser op over for hinanden, og så er han ikke bange for at bruge mange ord på at skabe den helt rette stemning. Citatet er de første ord i første kapitel, og det indleder hele historien. Afsnittet sætter tonen for resten af bogen og forbereder læseren på stemningen og sproget i resten af bogen. Det kan derfor være en god idé at lægge lidt ekstra opmærksomhed i de første linjer og afsnit af din tekst.
Når alt flyder sammen til en helhed
Selvom det kan give pote at give den gas med beskrivelserne ligesom Charles Dickens, kan det også let blive for meget. Flere siders lange omgivelsesbeskrivelser kan være dræbende for en læsers opmærksomhed. Et knudret eller svært sprog kan være kunstnerisk interessant, men det kan også være en udfordring for nogle læsere. Du bør derfor som forfatter nøje overveje dit publikum, og et lavere lixtal kan være en god idé til nogle genrer. Det handler om at finde den rigtige balance samt at gennemtænke, hvilken oplevelse du vil give dine læsere. Et flot sprog kan generere interessante citater, men en af de bedste følelser som læser er, når en bog er fuldstændigt altopslugende – når verden omkring forsvinder, og kun historien fylder. Sådan en oplevelse kan et lidt mere simpelt sprog nogle gange bedre levere, da læseren ikke så let bliver udfordret på sit ordforråd.
Anbefalinger
For at gøre en bog levende er sproget ekstremt vigtigt, og den eneste måde at udvikle dit sprog er ved at læse og skrive. Læs alt du kan komme i nærheden af for som Stephen King engang har sagt ”Hvis du ikke har tid til at læse, så har du heller ikke tid til at skrive” prøv for eksempel at læse Barndommens gade af Tove Ditlevsen. Det kan sagtens mærkes at hun også skrev digte udover romaner. Hun har et meget billedligt og finurligt sprog, som er hver at lægge mærke til. Hvis du ønsker inspiration til et mere tempofyldt sprog, som ikke gør så meget væsen af sig, kan du læse Da Vinci Mysteriet af Dan Brown. Han bruger korte sætninger for at øge tempoet. Det gør også samtidig bogen nemmere at læse.
Foruden at læse en masse gode bøger af mange forskellige forfatter, bør du også bruge tid på at skrive om alt og intet. Prøv for eksempel nogle af de mange skriveøvelser, der er at finde på Uniteandwrite.
Måske kan du også være interesseret i at læse artiklen Den gode dialog.
Skrevet af Eva Götzsche