Skriveblokering har de fleste forfattere kæmpet med, og nogle gange føles det, som om det bliver værre og værre, jo mere man fokuserer på det. Du ved, at du skal videre med dit projekt, så du sætter dig ved bordet, stirrer på skærmen og forsøger at tvinge dig selv til at skrive noget. Hvad som helst. Alligevel kommer der ingen ord frem. Jo længere du sidder der og er frustrerede over, at du ikke får skrevet noget, jo mere sandsynligt er det, at det ikke lykkes.
Selv erfarne forfattere har brug for strategier til at håndtere skriveblokering. Her får du 15 gode råd til at overvinde din skriveblokering og få noget ned på papiret, som du kan arbejde videre med. Det er næppe alle disse tips, der virker for dig, men hvis bare et af dem gør, så er det jo også nok.
1. Gør det til en vane
“Kreativitet er en vane, og den bedste kreativitet er et resultat af gode arbejdsvaner.” Citat: Twyla Tharp.
Nogle forfattere vil måske synes, at Tharps tilgang er kontraintuitiv, fordi de mener, at kreativitet er medfødt og uforudsigelig. Men at vente på inspiration kan betyde, at du kommer til at ligge i konstant kamp mod skriveblokeringen. Prøv at betragte skrivning som en fast del af din rutine: Sæt tid af til at skrive og sæt dig og skriv på det tidspunkt, du har planlagt, uanset om du føler dig inspireret eller ej. Om du planlægger at skrive dagligt eller hver weekend, er ikke vigtigt − det vigtige er, at du holder dig til planen, så du får en god skrivevane.
2. Tal med en ven om din skriveblokering
Det værste du kan gøre, når du ikke kan sove, er at blive i sengen og tænke på at falde i søvn. Det er det samme, når du kæmper for at få ordene til at flyde fra hjernen. At stirre på en tom side eller skærm og håbe på, at der kommer ord frem, virker ikke. Du kan bryde din skriveblokering ved at tale med en ven – måske er du med i en skrivegruppe? Fortæl din samtalepartner, hvor du er gået i stå, hvad du forestiller dig, at historien skal fortsætte med eller ende med, eller hvad en af dine personer foretager sig. Mens du taler, og din ven svarer, så sørg for at tage noter – de kan bagefter udgøre et godt udkast til at komme videre i din skriveproces.
3. Find ud af, hvornår du er mest kreativ
For at undgå eller overvinde skriveblokering skal du tænke over, hvornår på dagen du finder det lettest at være kreativ. For mange mennesker er kreative opgaver lettest om morgenen, når der er stille, og e-mails ikke hober sig op. Andre foretrækker at skrive sent om aftenen. Planlæg at skrive, når du naturligt er mest kreativ, uanset om det er klokken 6 om morgenen eller klokken 22 om aftenen.
4. Fjern forstyrrelser
Udenoms forstyrrelser kan fjerne dit fokus, afbryde dit skriveflow eller afholde dig fra at starte et projekt. Minimér forstyrrelser, når du skriver ved for eksempel at ”trække stikket” på din telefon og dit internet. Det er også en god idé at fjerne distraktioner fra dit arbejdsområde ved at rydde op på dit skrivebord; et ryddeligt skrivebord kan give dig ro og fokus.
5. Skriv på et andet afsnit eller kapitel
Du behøver ikke at skrive en historie i den rækkefølge, som den skal læses. Måske kæmper du med at få lavet det ”hook” i første kapitel, som skal fange din læser ind. Hvis du er gået i stå midt i et kapitel , så gem det og begynd at arbejde med en anden del af historien, hvor du har en mere klar idé om, hvad du vil skrive. Det er langt mere effektivt end at sidde i timevis og kæmpe med noget, der ikke rigtig vil tage form. Måske finder du løsningen, mens du sidder og skriver noget andet. Skriveværktøjer som for eksempel Schrivener kan hjælpe dig med at planlægge og strukturere dit manuskript.
6. Skriv et andet sted end du plejer
Nogle gange kan nye omgivelser virke inspirerende og hjælpe dig med at få gang i skriveriet. Sæt dig udenfor, hvis vejret er til det, sæt dig på en café eller måske bare et andet sted i dit hjem, end du plejer. Der findes også skriverefugier, som du kan betale for at komme på. Det er ofte en mulighed at søge om gratis ophold. Indimellem kan det hjælpe at komme helt væk fra hverdagen og de vante omgivelser.
7. Læs, læs, læs
Læsning kan give inspiration, motivation, katarsis eller flugt, hvilket alt sammen gør læsning til en fremragende kur mod skriveblokering. At læse noget, du nyder, kan hjælpe dig med at glemme din tvivl (på dig selv) eller udfordringer, der måske holder dig tilbage. Læsning er til hver en tid en effektiv kur mod skriveblokering, uanset hvad du tager ned fra reolen. Mange forfattere griber en bog af forfattere, som de beundrer, for at få inspiration. Og det virker!
8. Lav noget helt andet
Hvis du føler, at du er gået helt i stå, kan du prøve at lave noget helt andet end at skrive. Gå en tur, se en film, læg en kabale, lav noget god mad eller tag på museum. Har du en hobby, så brug den til at få din hjerne til at løsne op og åbne sig, så du igen kan få ordene til at flyde ned på papiret.
Skrevet af Eva Götzsche
Du kan måske også være interesseret i at læse artiklen Skriveblokering