Denne uges udvalgte projekt er Alexandra Vinthers historiske 2. verdenskrigsdrama, Natjager, der kan findes på siden her.
Natjager er en historisk dramaroman, der udspiller sig under 2. verdenskrig. Man følger en tysk pilot i det nazityske luftvåben ved navn Wulf, der en dag får for meget af Nazitysklands mange rædsler og træffer det skæbnesvangre valg at desertere. Efter grundig planlægning beslutter han sig for at gøre sin flugt under et luftangreb ved Den Engelske Kanal, men intet går som planlagt. Wulf må stå ansigt til ansigt med konsekvenserne af sin desertering og sin fejlslåede plan, og han må kæmpe for at undslippe sin fortid som del af den tyske krigsmaskine.
Romanen er en gribende fortælling om en mands mod til at holde fast i sine etiske principper og gå imod strømmen, men samtidig fortællingen om den dybe skam over at have været en del af den nazistiske krigsmaskine og over ikke at have gjort mere modstand. Natjager er en spændende historie, der understreger den så ofte oversete detalje, at det første land nazisterne invaderede, var Tyskland selv.
Natjager er en velskrevet, gribende og til tider nærmest poetisk roman, der fanger læseren med gode, detaljerede beskrivelser, der giver historien liv og troværdighed.
Forfatteren, Alexandra, demonstrerer stor historisk bevidsthed og dyb indsigt i forhold til det tyske luftvåben og dets flyvemaskiner under 2. verdenskrig. De mange præcise detaljer, både om krigen, kampflyene og Wulfs liv, gør, at fortællingen føles autentisk. Vi mindes særligt en scene, hvor Wulf og hans skytte kæmper i luften med nogle engelske bombefly, og hvor intet går, som det skal. Denne scene er nervepirrende og spændende, og netop forfatterens viden og sans for detaljen her gør, at man som læser bliver inddraget i scenen og sidder på kanten af stolen hele vejen igennem.
Hovedpersonen Wulf er flerdimensionel og har en dybde til sin personlighed og baghistorie, der gør ham til en levende og interessant karakter, man kan sympatisere med. Alexandra formår at give Wulfs personlighed substans gennem handlinger og de tanker, han gør sig, frem for gennem direkte beskrivelser. Læseren bliver vist, hvordan Wulf er, fremfor at blive fortalt det, og læseren kan derfor selv male sig et billede af ham som person. Det fungerer rigtig godt i romanen, og det er med til at gøre Wulf til en levende karakter.
Hvad vi særligt bed mærke i ved Alexandras projekt var hendes absolut fantastiske brug af billedsprog i hendes beskrivelser. Hun har ganske vist en tendens til at lave beskrivelserne lidt lange nogle steder, og til tider er detaljerne lidt unødvendige, men langt det meste af tiden er hendes brug af symbolik, metaforer og sammenligninger livlig og poetisk. Hun formår tilmed at undgå billedsproglige klichéer (hun vender endda et par sproglige klichéer på hovedet) og opfinder kreativt nye og levende metaforer. Man føler, at alle ens sanser bliver aktiveret under læsningen, og det gør, at man nemt fordyber sig i fortællingen.
Eksempelvis beskrives Wulfs flyverdragt som hængende ”på siden af skabet som en aflagt dyreham”. Udover at det danner et nemt fremkaldeligt billede for læseren, giver det indtrykket af, at Wulf føler, at han, trods hans kærlighed for at flyve, ikke er sig selv i flyverdragten – han føler sig ikke tilpas i sin rolle som pilot for det nazityske luftvåben.
Et andet eksempel på forfatterens flotte brug af billedsprog er, når Wulf observerer flakkenes (antiluftskyts) skud mod de engelske fly, og de beskrives ”som kortlivede blomster der foldede sig ud”. Igen danner det et nemt fremkaldeligt billede på meget få ord, og samtidig afslører det, at Wulf, trods flakkens dødbringende formål, er i stand til at finde et snært af skønhed blandt krigens rædsler.
Romanen er fyldt med eksempler på guldkorn som disse, hvor forfatteren formår at sige utroligt meget på meget få ord, og på sådan en måde, at det fanger læseren, og der nemt fremkaldes et billede af situationen for læserens indre øje.
Natjager er en velskrevet, letlæselig, gribende og til tider nærmest poetisk roman, der fanger læseren med gode, detaljerede beskrivelser, der giver historien liv, troværdighed og autenticitet.
Romanen er færdigskrevet og er nu i redaktionsfasen, og dens i alt sytten kapitler ligger klar til at blive læst her på siden. Vi har i skrivende stund endnu ikke fået læst dem alle, men det står absolut øverst på vores liste, og vi ser frem til at læse videre. Uniteandwrites redaktører ser frem til at høre mere fra Alexandra, og vi holder et skarpt øje med hendes andre og fremtidige projekter.
Natjager får vores allervarmeste anbefaling, og vi opfordrer jer til at følge projektet (og Alexandras andre projekter) og til at smide hende en kommentar eller to, om hvad I synes om det.
Rigtig god læselyst!
Skrevet af
Jan Bagge-Nielsen